Ett sätt att dra!... och en del annat

Eftersom vi bor rätt dumt till, åtminstonde ur draghundssyn måste vi ta oss en bit iväg för att dragträna. Har inte velat att Ayasha ska springa på asfallt och det är mycket det som bjuds på häromkring. Att ge mig iväg till mamma har varit bra,då hon har haft sparkcykeln hos sig och vi kunnat dra på grus. Men nu har hon flyttat, sparkcykeln står numer i dalarna.. hm.

Idag gav vi oss ut på en dragtur i närområdet. Marcus på cykel som hare och jag på inlines. Till saken hör att jag inte stått på ett par inlines på säkert 10 år, menmen. Selade Ayasha och rullade i sakta mak ut ( skönt i denna situation att hon inte drar som en tok såfort selen kommer på) gick i promenadtempo tills vi kom bort till grönområdet. Där fick hon gå på gräset, med påmaning och hare gick det väldigt väldigt bra, lättrullat som tusan! Men att bromsa selan då... en annan femma. Gick bra att sakta ned på rak mark men minsta backe så gick det snabbare och snabbare och.. duns. Pladask på marken låg jag. Svårt att bromsa med de där grejerna ;P. Allt som allt gick det väldigt bra men nästa gång undviker vi nedförsbackar!




Senare i eftermiddag har vi varit i hundrastgården med Ronja och en annan hund och sedan gick vi på prommis med Ronja och Alexandra :) I hundrastgården var det tydliga regler - man får leka och stoja men inte för hårt eller för nära Ronja.

Här går två små busfrön över gränsen och får en åtsägning :P

På kvällen var vi ut till Tillberga och tog in hästarna, lindade om Graffittis sår och myste med fölen. Jag är fullkomligt förälskad i den ene ( Twin Power ) och vill aldrig gå därifrån :) Fölen ( eller nja nu är de 2 år ) är jättesällskapliga och nyfikna, den ena trixade med att knyta upp mina skosnören medans den andra försökte dra ner dragkedjan på jackan, vilket den tillslut lyckades med :) Så ska de upp i ansiktet på en och pussas och nafsas hehe ^^

Inte lätt att få med hela huvudet när de är så nyfikna

tillslut så .. :)

ja vad säger man.. haha, helskön

 

Ayasha fick vara nere i paddocken en stund och busa. Sedan provade vi att sätta upp nåra hinder, det klarade hon gallant. Hon har sådan spänst trotts sin storlek :)

weei !



Nu väntar jag på att Marcus ska sluta så ska vi käka pizza och se på film ^^


Huskykärlek

Idag har Ayasha träffat en huskyhane som hon fattade tycke för, de kom väldigt fint överens och Aya var så nyfiken så nyfiken i varje steg han tog. Det visade sig så att de bodde allderles här i närheten vilket ju är toppen.

Jag har märkt på senare tid att Ayasha visar på gott hundspråk och numera undviker onda blickar allt mer ( utom med syrrorna.. ) Hon skriker istället för att morra och går hellre iväg ett par steg om hon blir irriterad. Nu är hon väldigt duktig, funkar med i princip alla hundar.

Det är dock så att hon är väldigt känslig, och hon är ju polarhund så inget fel i det. Men visas stress eller irritation bland andra hundar blir hon genast stel och osäker i lägen många andra hundar ej reagerar nämnvärt på. Så inför varje hundmöte gäller det att vara sansad och se till att den andra hundens ägare är det. Känner attt jag och Aya delar på "frökenrollen" nu och min förhoppning är att hon ska släppa över den till mig. Men vi gör framsteg :)

Kan verkligen känna att skulle nått hända så beror det i största sannorlikhet på oss ägare och inte hundarna. Känns tryggare nu när jag förstår Ayasha på ett mycket klarare sätt.

Vaggeryd

huvva vad dålig jag varit på att updatera! Men visst har jag saker att berätta :)

I Lördags var Jag och Ayasha ned till Vaggeryd på sphk Utställning. Ayasha skötte sig fint ända fram tills hon skulle in i ringen då fick hon tokfnatt, hoppade och skulle absolut inte springa brevid fint. Lite tråkigt i sig men det får bli mer träning och enkla åtsägningar. Så visst är det mysigt med unghund !:P

Kritiken hon fick är jag relativt nöjd med:

Bra juniorhuvud bruna ögon.
Ngt stora öron.
Bra hals, överlinje, kors och svans, bra bröst ngt rak i front.
Bra vinklad bak.
har stramare tassar (
tror det ska stå bör ha stramare tassar ),
Visar korta sekvenser med god steglängd. (
ja så bra gick det för henne att springa.. Det var som sagt mest barnsligheter och hopp)
Urfälld päls


Men Utställningen i sig var ju inte anledning nog till att åka ned. Träffade Upfödaren, valpköparna och det var riktigt trevligt :)
Drog en tur med Jocke och Tordis och där visade Ayasha på riktig energi då hon fick någon att jaga :) Jätteroligt, då hon hemma själv har den entusiasmen ca  tvåhundra meter men sedan övergår till lunktempo.


Aprilsolen

Det är så mysigt nu när solen har börjat skina om dagarna, man kan skippa jackan och man blir så fylld med energi av solens strålar.

På förmiddan var vi ut och sprang i spåret men det gick inte alls bra. Tror att mina ben är rätt ansträngda och de liksom vägrade röra på sig.
Marcus däremot var jätteduktig :)

Ska börja röra på mig mer nu nä snön försvunnit. Både för min och Ayashas skull. Värmen som den var idag har varit helt perfekt, lite för kallt för t-shirt men så skönt för Aya att hon faktiskt föredrog att ligga i solen en bra stund. Vi har slappat på baksidan idag hon och jag, med en bok och en pinne var vi nöjda båda två :)



Igår träffade vi på en blandrashane på 6 månader som Aya lekte och hade jättekul tillsammans med, för att vara henne var hon väldigt lugn i leken och det är kul att se hur de kan anpassa sig efter lekkamraterna utan att det ska bli tråkigt.

En Amstaff träffade vi oxo häromdagen och där var det betydligt hårdare tag i leken.

Känns som att vi lägger mycket fokus på hur Ayasha fungerar bland andra hundar just nu,hon fungerar bra med i stort sett alla vi träffar men det vill vi hålla kvar vid, samt att hon kan behöva allt i hundspråk hon kan få + att vi blir säkrare på henne när vi ser hur hon agerar och vilket kroppsspråk hon använder sig av. Hon strålar självsäkerhet bland många... och vinner pondus, lilla Ayasha tror att hon är oövervinnerlig. Hon är som en 13-14 åring,  tror att man redan kan allt och klarar sig heeelt själv, tills nån tar ned en på jorden igen.

Skogspromenad

Idag har jag och Ayasha tillbringat i stort sett hela dagen i skogen. Vi packade med smörgåsar och märgben och begav oss på utflyckt tidigt i förmiddags. Bruksleden etapp 1 :).


Har sett rådjur, mött en lös hund, vandrat upp och ner och huller och buller och så har Ayasha fått springa lite lös bitvis. Ayasha har jagat sorkar, hon är helt tokig i att hoppa efter dem i gräset och skulle väl helst av allt gräva upp alla deras hål oxo om hon fick.

Vid rådjursmötet var hon kopplad men stannade på komando innan kopplet sträckts och så väntade vi tills rådjuret gått en bit tills vi fortsatte. Jag såg att det stod där inne mellan träden och höll ett öga på oss.. Aya hade redan glömt det och var i full fart att upptäcka resten av skogen.

Jag är helt facinerad av Ayashas spänst, kolla hur högt hon faktiskt hoppar! Synd att man inte har en bättre kamera som kunde göra bilden rättvis bara.


Hem kom vi trötta men glada och kommer att sova gott inatt.

Flytt

I veckan har jag varit ute hos mamma en del då hon flyttar idag. Ayasha har varit med men fått sitta mycket i lina, så speciellt kul har hon inte haft. Dock märker jag att hon härdats en hel del sedan Trollhättan ;) haha bara att lära sig att hon inte alltid får som hon vill.

Vi har åkt en massa turer med både släpkärra och hästtransport till såväl återbruket, förråd, nya lägenheten och nya stallet där Janni ska få stå. Graffitti ska till Magdas stall där en tjej ska ha han på foder. Tyvär är han halt i nuläget så han får stå kvar i Tillberga tills han repat sig, men det verkade ej allvarligt.

"Valp"träff :)

Igår var vi ned till Trollhättan till Ayashas uppfödare, träffade syrrorna och dess mattar och hussar :) Riktigt kul var det att se hur lika de var, både beteendemässigt och utseendemässigt. Var många saker man kände igen från sin egen hund och vad gäller derasd läten o språk gick de knappt att skilja varandra åt.

Syrrorna fick sitta på stakeout i trädgården, och de var ingen hit tyckte Ayasha, hon och Kaili var busiga och trottsiga där de satt medans Tehya såg mest irriterad ut och skötte sig exemplariskt.
Medans Ayasha och Kaili skrek och härjade om vartannat ( fast de lugnade sig då vi var utom synhåll ;)) var vi inne och åt en god middag med årets första grillning :)



Ayasha, Kaili och Tehya


Sedan var det dags för skolning av Kaili. Hon fick gå ihop med Sirroc på ängen utanför, Sirroc tålmodig som få gav både Kaili och därefter Ayasha en lektion i hur man beter sig. Ayasha blev nertryckt i backen( utan att få en skråma) Vilket i sig var bra, då hon i vanliga fall kan linda de flesta hundar vi träffar runt lillfingret och få som hon vill.

Åkte hem sent igår kväll så var hemma mitt i natten och har sovit ut ordentligt. Ayasha är fortfarande trött av gårdagens intryck och upplevelser och sover sött :)

Minisemester

Jag och Ayasha har varit upp till dalarna en sväng. åkte upp i söndag och kom hem igår. Gått massor o skog o mark, ätit god mat och dragtränat. Blev så att vi tog med trehjulingen upp och där får den bli kvar ett tag framöver, då vi har ruskigt dåligt om vägar att använda den på här hemma.
Dragträning hemma får vi köra mer regelbundet nu när snön försvinner och vi kan använda vanliga cykeln mer.
I draget går hon sisådär, ibland springer hon på ordentligt men ofta går hon och småsover så hon är väldigt ostabil från gång till gång.

Var även förbi kraftverken och jobbade lite. Morfar har investerat i en "valp" så vi kan komma fram i stortsett överallt utan att behöva oroa oss för att fasna :)

"Valpen" ;)



flygande hund?

Full fart!



Hundmöten har vi fått, och massor av bra sådanna. Ayasha visade på fint hundspråk idag då vi passerade en setter som slängde sig ut i kopplet och tokskällde, Aya blev först skrämd men samlade sig snabbt och vände bort huvudet och började nosa i backen. Igår när Marcus var ut med henne var det en liknande situation där hon handlade fint och bara "ignorerade" den andra hunden.

Igår var jag ut till Ransta, tre hästar ridna. Red ut med allihoppa då det är så mysit att komma ut i naturen nu när stigarna börjar bli framkommliga :)
Red ut på Nisse med Magda. Travade en längre sträcka och han börjar kännas mer och mer stabil och säker i traven. Mycket får man av honnom i mjukhet om man är mjuk i handen själv, han är pigg och blir lätt stark men är man bara mild och försiktig mot honom så går det bra. Imorgon ska jag dit igen och nu ska vi träna lite oftare då vi ska på 3årstest i maj. Då ska han både kunna ridas i skritt trav och galopp så vi har en bit kvar men han lär sig snabbt :)

RSS 2.0