Kennelhosta!?

Assar har blivit hostig och rasslig i halsen, vilket troligtvis är kennelhosta. Började i tisdagskväll och han var hos oss på dagen så antagligen bär Ayasha oxo på smittan men har inte visat några som helst symtom så hoppas att hon slipper bli sjuk! Vilketfall som fick vi råd från veterinären att ta det lite lungt och hålla koll så nu tror man närmast att varje nysning/harkling eller host är ett tecken..

Här har vi fått tonvis med nysnö så igår fick Ayasha leka och springa lös i den. Försöker ägna åtminstone en liten stund åt lösgående eller lösspringande varje dag och märker att det ger resultat. Igår gick en jack russel förbi ett par meter bort men hon slängde bara en blick på den liksom för att se vad det var och förtsatte sedan nosa i snön.

Idag fyller morfar år så ska över och gratta honom en sväng vid 3 och sedan ska jag till Ransta och rida. Ruskigt att köra dit i det här vädret, då man delvis åker på oplogade småvägar. Häromkvällen hade vi snöstorm och självklart skulle jag dit just då.. såg bara några meter framför bilen och visste knappt vart diket var. Men idag lyser solen och sålänge det inte snöar är det ju ett problem mindre =)

Tufft med helg!

Helgen har varit fullspäckad och minst sagt uttröttande, men väldigt rolig =)

I fredags var det storstädning innan jag hade födelsedagsfest för vännerna. Jättetrevligt att träffas allihop och mycket att prata om :) Festen pågick långt in på natten och vi var väl inte i säng förens strax efter 3. Kl 9 dagen därpå väcktes jag av sång och frukost på sängen av Marcus, han hade vart uppe tidigt och fixat trotts sin knappa sömn :). Fick presenter varav bland annat ett par tofflor och en värmefilt ^^
Sen var det dags att gå upp och fixa fram smörgåstårta, tallrikar och sätta på kaffet för att välkommna de första gärsterna ( Hade öppet hus för familjen ). Dagen gick och det var riktigt trevligt, de sista gästerna begav sig hemmåt vid 19 tiden så då var det dags att städa igen...

Tidigt upp på söndag för att bege mig till Eskilstuna, hämta upp Marica och bege oss på hundutställning.  Väl där chockades jag av hur trångt det var i lokalen. Hundar och människor stod tätt tätt packade och väl i ringen var det så ont om plats att man önskade man haft en liten hund :P Ayasha skötte sig iaf bra bortsätt från att hon snodde lite korv från en stol .. hehe. Svårt att visa henne från hennes bästa sidor dock då jag inte kunde få henne att trava på ordentligt utan blev en halvdan lunktrav pga av utrymmet. Blev BIR såklart, sen i gruppfinalen gick det sämre 4 av 6 hundar menmen, vi tar nya tag och tacka vet jag ridhus i detta samanhang :)



På utställningen träffade Ayasha en samojed som hon tyckte om :) Hon började genast slicka den i mungiporna när hon fick gå fram och kastade sig sedan på  rygg och kråmade sig. Varje hund hon visar glädje inför att hälsa på blir jag glad över :) Hon är inte alltid en surpuppa :P

Igår var jag ut till mamma och red Graffitti, Ayasha fick följa med ut på ridtur för första gången, ville inte riktigt ha henne lös så hun fich gå i expanderlinan.. gick väl sisådär så när vi kom till gärdet släppte jag lös henne, det gick mycket bättre, lite skeptisk till hästarna är hon fortfarande men har tyvär mer respekt för framdelen än bakdelen..

Bus med Assar

Idag var Assar här och vi passade på att gå ut i skogen, mamma hängde med oxo vilket var roligt!
Ayasha fick gå lös hela promenaden och hon klarade såväl skidåkar som Scootermöte gallant. Även en hund passerade en bit bort utan problem. Mirakelmedlet kött slår inte fel ;)
Assar fick gå i longerlina och verkade alls inte intresserad av Ayashas godis vilket iofs var skönt på ett sätt. Dåligt då han inte hade samma motivation att vara följsam dock. Hundarna har haft jättekul tillsammans idag och uppfört sig bra båda två :)

Jag känner att jag är mer uppmärksam nu och ser Ayashas signaler tidigare. Fick bryta leken en gång idag då det höll på att slå över men det räckte med ett "HÖRRNI" och så pausade de och riktade uppmärksamheten på mig :)


Det är inte alltid lätt att hålla sig på benen ;)


busiga


Har även införskaffat en barnpulka de senaste dagarna som Ayasha fåt prova att dra, vilket har gått väldigt bra :) Hon börjar förstå komandona och hon förstår att hon ska dra. Dock tappar hon fokus lite titt som tätt när hon kommer över en doftfläck ... Det jobbar vi på + tror att det blir lättare med den delen när snön försvinner, då går hon inte med huvudet i backen lika mkt.




På söndag ska vi på utställning så vi passar på att träna och repetera lite denna vecka. Ska bli jätteskoj ^^

Dagens lyckomoment

  1. Låång sovmorgon
  2. Ayasha träffar Tequana
  3. Red Cassie
  4. Ayasha och Assar är fortfarande vänner

Imorse var jag upp då Marcus kom hem vid 7 åt frukost, var ut med Ayasha sedan gick vi och la oss igen och sov allihop fram till 13.30 (!) hoppsan. Den ända som förtjänade detta var ju Marcus som jobbat natt men jag och Aya drog nytta av detta ;). Åt frukost igen sedan då..

Vid 3 tiden åkte jag ut till Ransta och red :) Gick jättebra. Det finns ett ridhus precis intill stallet vilket är skönt nu när det fort blir mörkt.

Väl hemma igen gick jag och Aya ut och busade i snön, hittade igår en frusen mössa som vi kampat och busat med.. Nu är det inte en mössa längre. Lämnade den ute till " nästa gång".

Träffat på Tequana har vi oxo gjort idag och det var ingen tvekan om att Ayasha fortfarande avgudar den hunden mest i hela världen, hon blir så lycklig att hon inte vet vart hon ska ta vägen.. och skriken sedan då.. ja det är väll för att hon är malamute men hon låter nå fruktansvärt, gällt och högt ;) Jag blir så lycklig av att se henne så glad =)

På kvällen kom Erik och Karoline hit med Assar då det är tänkt att jag på måndag ska ha honnpm igen, men först ville vi se att allt gick bra. Det gjorde det :) Bara glada miner. Det känndes skönt det, då de inte träffats sedan löpet. Btw har Assar vuxit till sig ordentligt , nu ser han nästan vuxen ut :) Tänkte att kanske kunde hon vara arg på honom för att han "lämnat flocken" så länge, men inget sånt heller. Kanske är det trotts allt så att de vänner Ayasha hade innan löpet sparar hon men alla andra kan dra åt .... ?!

Får se, men detta gjorde mig helt klart på bättre humör och hjälpte mig att se framåt positivt.


Nu är jag både glad och besviken.

men man ska väll inte ta förhastade slutsattser...

Glad är jag då jag kommit i kontakt med en tjej; Christina som jag ska hjälpa med hennes hästar. Två quarterhästar som jag varit ut och ridit ett par ggr och ska rida 2-4 ggr i veckan. Tror det kommer göra väldigt gott för mig, känner mig redan lycklig och får så mycket energi av hästarna :)
På torsdag ska jag dit nästa gång och är redan så att jag längtar!

Det som gör mig besviken/ ledsen är Ayasha, blir så frustrerad att hon är så komplicerad med andra hundar. Har inte träffat någon annan hund på väldigt länge nu då det kännts onödigt. Men samtidigt vill jag ju kunna ha med henne där det finns andra hundar, om jag ska till bekanta, eller till stallet, kompisar osv.. Det skulle inte gå som det ser ut nu!

Idag träffade jag Madde och Boss och Ayashas reaktion var minst sagt häpnandsväckande. När hon fick syn på boss blev hon intresserad men verkade glad, går fram nosar lite försiktigt, de hälsar lite men sedan verkar det som att hon bestämmer sig för att "Bättre att bråka än att vara snäll" och kastar sig mot honom, morrar och låter.. Jag försöker att ignorera och går en bit därifrån, när hon är lugn går vi tillbaka, denna gång slipper de nosa utan är bara i varandras närhet - det går bättre nu. Men kommer Boss för nära är det morr och gläfs på en gång. Dock har jag försökt vara så kvick som möjligt idag genom att så fort hon visar minsta aggressionstecken vända bort hennes blick för att slippa dödsblicken. Vi har berömt båda hundarna jättemycket när de varit snälla och då de ignorerat varandra.

De behöver inte vara vänner men det vore ju kul om de kunde vara i samma rum åtminstone.

Våran socialträning idag har nog varit effektiv, och jag tror att Ayasha och boss kan komma att komma överens om de får träffas mer och om vi går långsamt frammåt, då de i slutet av dagen ville busa på promenaden ( vilket de inte fick men känns bra att de ville :)) och låg avslappnade på varsitt ställe av vardagsrummet.

Ayashas beteende känns ändå väldigt tråkigt då jag gärna vill kunna umgås med kompisar med hund, hitta på saker tillsammans. Det blir ju mindre roligt om jag vet att min hund inte kan slappna av alls när andra hundar finns i närheten :( Vill ju kunna ha med henne överallt, ha en glad hund, platsliggningsträning, agillity, stallhund, ja allt blir så mycket svårare...

Familjehögtider... hur löser man dessa, vill ju ha med Ayasha på sådant men många i min närhet har hundar.

Känner mig ledsen för detta och var inte beredd på att det skulle komma så plötsligt och mot de hundar som förr " varit hennes vänner".

Funderar på om detta är en övergående fas( får verkligen hoppas att den mildras åtminstone)/ om vi har fått en extrem malamute eller om detta är vad man har att vänta sig av rasen. Blev ruskigt irriterad på hund2009 då jag försökte utbyta några ord med malamute ägare där som totalt förnekade att detta beteende fanns hon rasen utan gjorde reklam om alla fördelar och ignorerade det negativa tills jag faktiskt sa att jag redan hade en malamute.

Självklart älskar jag Ayasha på alla sätt och vis och hon är mitt allt. Men det är så mycket som inte gått som planerat.. Hennes ben, henes beteende, liggsår. När jag förstår hur mycket motion och rörelse en maamute i hennes ålder kan få, när jag tänker på att hon en dag ska bli en draghund blir jag ledsen - flera gånger tänker jag att det där skulle Ayasha aldrig klara.. Hon har långt mindre kondition och muskler än hon borde ha, därför att jag inte vet vad hon klarar, jag är rädd att hela processen ska börja om igen och det vore det värsta som kan hända. Jag behandlar henne inte alls som en tålig malamute - för jag vet att hon är trasig och att hennes skellet aldrig kommer att bli normalt, veterinären har i och för sig sagt att hon "antagligen" kommer att kunna fungera som vilken hund som helst.. Men det känns ändå inte bra.

Ibland är det svårt att veta vad som är bäst för ens hund, och ibland känns allt bara jobbigt och man måste få grubbla lite. Jag  har haft det väldigt väldigt stressigt den senaste tiden vilket kan vara en bidragande orsak till att det känns tungt, känner att jag skulle behöva stressa ned men inte riktigt har "tiden".

Detta blev ett långt inlägg med massor av funderingar men det kan vara skönt att bara skriva av sig.

rädsla

Idag hände något obehagligt men ofarligt. Jag fastnade i en hiss. Med måttlig hissrädsla som dock mildrats var detta väldigt obehagligt.  När hissen stannade kännde jag hur paniken spred sig och var tvungen att prata med någon, ringde min mamma och det var så otroligt skönt att bara få prata ut , stressa av sig! Du gjorde en stor insatts för mig idag ! Ringde till de som har hand om tillsynen och de skickade ut en kille att hjälpa mig. Satt fast i ungefär 20 minuter för att sedan få klättra ut till våningen över då dörren öppnades.

Att detta hände under arbetstid gjorde att det blev lite förseningar men jag orkar inte stressa, det har de närmaste dagarna varit allderles för fulla av.

Igår var jag till Ransta och red en jättemysig häst, han liknade min förra häst väldigt mycket ridmässigt så det känndes inte allt för ovant. Nu känner jag hur jag saknar hästarna, det är ju det här jag ska göra!
Men behöver inte vänta länge, imorgon åker jag ut igen :)

Ayasha då..
Hon har varit hemma med marcus på förmiddagen och sovit, sen när jag kom ut gick vi ut och lekte i snön, kastade hennes favoritboll och tränade lite.

Nu har hon lagt sig tillrätta men snart skall vi åka iväg till en stor gräsyta en bit bort och släppa henne en stund. Nu går det väldigt bra att ha henne lös men hon blir lite döv ibland när hon går med nosen i snön. Träna ,träna!

Har även hunnit sy två halsband nu när jag väl är i symode, ett vanligt och ett halvstryp.. Vart väll halvdant men kul att pyssla och bra att ha :) blir ju bättre om jag får lite träning :)

Väntar på bollen

 

Fångad!




Ny hundbädd

Igår var vi till Ikea och köpte tyg så idag har jag sytt en bädd åt Ayasha :) Hon har liggsår på armbågarna så har lagt en kudde i vardagsrummet, (vilken hon faktiskt använder att lägga upp just framben och armbågar på ), en bädd i sovrummet ( ngt tun, får se om vi kan bulla upp med kuddar även där ) och nu en tjock bädd på balkongen.


Nya bädden

Idag har vi varit ute och lekt i skogen lite grann men ingen långprommis har det blivit. Hon får ta det lungt ett par dagar till, även fast hon ser helt bra ut, så kör vi igång som vanligt till nästa vecka.

Ikväll var jag och Marcus på bio och såg Sherlock holmes, den var bra. På  den Korta vägen vi hadde hem frös jag så in i... Det är riktigt riktigt kallt nu och ibland klär man sig dåligt när man bara ska "en kort bit", får bättra mig, är ju inte precis jobbigt att sätta på understället :P
Fått jobbdagar tors- mån och det varnas för ännu kallare väder.. Det är inget jag ser fram emot. Snö och vinter tycker jag om men så jäkla kallt behöver det ju inte vara..

Jaja vi har ju iallafall en här hemma som glädjs åt kylan mer än nått annat :)

Marcus och jag har båda varit lediga ett par dagar kring jul - nyår så vi har haft det jättemysig tillsammans, sovmornar, promenader, lek och slappande. Imorgon börjar han jobba igen och jag jobbar ju lite då och nu men ska få mer tider. Sista högskolekursen lider mot sitt slut och sedan blir det hund, hund, hund, jobb.


Mina älsklingar

Förbättring

Ayasha ser fin ut i rörelserna nu, så antagligen var det ingenting allvarligt. Nu får hon bara ta det extralungt någradagar så kör vi på som vanligt sedan.

RSS 2.0