Kodiak kullen 1år =)

småttingar


Idag fyller Ayasha och hennes kullsyskon 1år !

Tänka sig vad fort tiden har gått och hur mycket vi varit med om tillsammans :) Ayasha har firat med ett Stort märgben, en långpromenad och sin ettårsspruta.

Jag är världens lyckligaste att få ha en sådan underbar hund, Är så otroligt nöjd med henne och hon passar in i vår "familj" helt perfekt :)

Idag har hon dock inte visat sin mogna sida, då hon satt sig mitt på golvet i väntrummet till veterinären och yyylat.. När den sidan visar sig är hon en riktig surpuppa! Såfort det var hennes tur blev hon glad igen dock, och sprutan reagerade hon inte ens på :)




Avramling

Idag har jag varit i Ransta. Tog först en skogstur med Peppe och begav mig sedan till Magdas stall för ännu lite träning med Nisse. Vi tog med Honom till ridhuset och ledde  honom ett par varv så han fick käcka av omgivningen i lugn och ro sedan var det dags att sitta upp :)

Carrie och Peppe i hagen


Nisse var så väldigt väldigt lyhörd idag vilket vi verkligen vill ta tillvara på!, behövde knappt ta i tyglarna för att få honnom att stanna och likaså att svänga gick finfint ! försöker förstärka rörelserna med viktförflyttning och skänkeltryck vilket han förstår bra. Känns så roligt när man märker hur mycket framsteg han gjort på så kort tid :D

Sedan travade vi lite, Magda fick springa före så han kunde följa henne. Allt gick bra tills han mitt i ett steg sprang på frammåt, precis medans jag stod upp så min ballans var inte den bästa, hamnade knasigt i sadeln så han blev skrämd, ned på sniskan kom jag och duns i backen. Lite öm i knät, som är helt svullet men inte mycket mer än så.. Lugnade nisse en stund och sedan fortsatte vi som vanligt.

Har mest dåligt samvete för att jag tillförde ett obehag i samband med inridningen. Detta var första avramlingen på Nisse men kan nog räkna med fler :P Unghästar är oberäknerliga ;)

Trotts allt gick ridningen vääldigt bra idag överlag så jag är supernöjd och längtar tills nästa gång :)

Joanna har varit här idag så vi har diskuterat Ayashas beteende och tränat på lite nya övningar. Huvuddelen under dessa veckor hon hjälpt oss har legat på att vi ska bli tydligare ledare. Igår slog det mig att vi faktiskt kommit nån vart! Hundmöten går oftast suveränt, och vi gör ingen stor grej av det.  Vi går ut och in först genom alla dörrar ( vilket blir 4 st per ggr dvs 8 per promenad :) ) så hon har blivit mer lyhörd och kontaktsökande i dessa situationer. Vi har även fått mycket bättre kontakt på promenaderna :)

Två dagar i rad har Aya fått varsegod att ligga i sängen med mig och då har hon båda gångerna lagt ned huvudet och verkligen slappnat av. Igår somnade hon tillochmed vid min sida ^^ Detta är helt nytt för oss då hon förut lagt sig vid fotänden på sin "Egen" plats en stund men sedan hoppat ned. Nu har vi haft lite myspys!

dålig update

Nu har jag legat på latsidan med bloggandet. Mycket har hänt och det har varit fullt upp med det mesta.

Har varit ute mycket i skog och mark med Ayasha, hon har skött sig väldigt fint för det mesta i koppel såväl som lös. Hundmöten har vi tränat en del på, och det går så bra =) Ibland kollar hon knappt åt den hunden vi möter. Igår mötte vi en hund på ett sådant avstånd att jag lät kopplet vara löst, då kollar hon på den andrfa hunden och går självmant i en fin båge och travar sedan glatt på frammåt igen :) Blir så glad när hon kan lösa sådant själv.

Vi har träffat mycket andra hundar, men aldrig tvingat ihop dem utan läst av kroppsspråken och analyserat hälsningsritualen. Hundrastgården här intill är toppen, då de kan hälsa först genom gallret och sedan att samma hundar kommer tillbaka någolunda regelbundet. Det gör ju att man vet när man kan släppa ihop dem och när man inte känner sig säker  på det.

Jag skulle vilja säga att Ayasha går ihop med de flesta hundar och hon älskar att busa med dem så hennes problem ligger inte i aggressivitet, men uttrycker sig genom det då hon blir osäker.

Igår var Jag, Ayasha och morfar upp till Strömsberg där de har ett kraftverk, jobbade lite och Ayasha fick träna på att göra ingenting och sitta uppbunden ( vilket går sisådär ) blir det för jobbigt för henne får hon sitta i bilen för det har hon inga som helst problem med. Lägger sig och sover på en gång =)

fånga snöboll

 

Lipa ;)

 

 

 




återförening Ayasha och Sot

Idag har jag och Marica varit och flyttstädat åt hennes och Marcus mamma. Hann med en hel del men ska dit imorgon oxo. Aya fick stanna hemma då hon hade med båda hundarna.

När vi var klara gick vi till hundrastgården. Där fick Ayasha hälsa på Sot och Shia genom gallret och det gick bra. Sot och Ayasha fick sedan hälsa och lukta på varandra i lugn och ro i slaka koppel innan vi släppte ihop dem. De gick bra ihop, sprang runt lite nosade lite och var avslappnade. Det känndes skönt att de inte satt så hårt inpräntat spår av sist de träffades ( Då Ayasha löpte och det blev bråk ) utan de kände igen varandra sedan innan och bara umgicks :) Känns som att det här momentet varit lite av en 50/50 situation innan de sågs, dvs att man har tänkt att antingen går det bra och de tycker fortfarande om varandra eller så fungerar det inte alls. Nu ska jag inte dra förhastade slutsattser av detta möte men det känns som  en bra början :)

Shia och Aya fick bara hälsa genom galler då Shia var lite kaxig och allt inte kändes rätt. Sedan gick vi allihop en promenad tillsammans vilket gick finfint!

Aya har varit duktig

Idag har vi hjälpt Marcus mamma att flytta. Mycket bärande sorterande och skruvande men gick ändå rätt smärtfritt.

Aya har fått vara med mamma och Sofie i Heby på hopptävling hela dagen. Jättenyttigt för henne. Hon hade skött sig jättefint och varit snäll bland hästarna. Endast Janni hade hon skällt på .. Kan väl vara för att hon var den enda "bekanta" hästen.

På kvällen när vi skulle hämta henne från mamma passade vi på att ta en dragtur med trehjulingen. Det var rätt länge sedan men hon drog på jättefint :) Blir ännu bättre när det blir barmark och man får bättre fäste, nu var det bra bitvis men fläckar av is och rätt knölig väg. När vi var klara fick hon smaska lax så då var hon riktigt nöjd !

Veckans höjdpunkt

Höll precis på att skriva ett låångt inlägg när datorn stänger av sig så detta får bli en sammanfattad version. Idag har det varit fullt upp.

Jag har haft Assar, Joanna från hundsteg har varit här och hjälpt mig med "hundmötesträning", sedan har jag varit till stallet och ridit.

Joanna hade gjort en analys utav de vi diskuterade förra gången och det var mycket i samma tankebanor som jag haft hon kommit fram till. Däremot har jag inte känt att vi tränat på något konkret sätt för att lösa problemet. Fick förslag och tips på hur vi skall gå till väga så nu känner jag mig sporrad :)

Eftermiddan / Kvällen har helt ägnats åt hästarna och Ayasha fick stanna hemma. Fört red jag Peppe i skogen vilket var jättemysigt och avslappnande, sedan Carrie en sväng i ridhuset.

Och så till höjdpunkten, "Nisse", skrittade först en stund i hagen där han känner sig trygg, men sedan följde Magda med och vi gick en kortis runt gården. Man känner redan nu att han börjar bli mer säker med mig på ryggen då han går på mer framåt och var idag riktigt pigg. Efter att ha ridit honom ställde jag mig och burrade in huvudet i hans päls så gosade vi lite :)
På vägen hem hade jag den här underbara pirrade känslan i magen, när man är så glad att man nästan strålar. Det är så roligt att få vara med "från början" och det betyder mycket för mig att just jag får rida honom. Nisse har dessutom en helt underbar personlighet och han är så lätt att förälska sig i :)

Långpromenad

Idag har det varit jättefint väder så vi passade på att gå på en långprommis hela familjen. Först gick vi upp till Djäkneberget där Ayasha fick springa lös en stund, där passerade både människor och hundar utan att hon gjorde en vink till att vilja lämmna oss och det område vi tagit för tillfället. Att det dessutom låg en lekpark ganska precis intill gjorde mig ännu stoltare.

Jag är väldigt säker på att Ayasha inte lämmnar oss då hon är lös, annars skulle jag inte släppa henne. Jag vet att kommer en människa gående mot henne och pratar med henne då kommer hon inte klara att hålla sig men jag vet ju oxo vilket trygghetsavståd vi har till andra människor och hundar. Ser vi en hund på "för nära" håll, är vi roliga och lockar med henne lite längre bort, ofta utan att hon ens märker den andra hunden. Ja lite rolig är hon för hon är ganska ouppmärksam, jag ser ofta hundar och djur innan henne så jag kan förebygga ett ev problem.
Genom hästarna har jag sedan flera år lärt mig att käcka av omgivningen hela tiden så det förenklar för oss en hel del. Möjligt är ju oxo att Ayasha känner att matte har koll, och att hon inte behöver bry sig utan kan gå runt och nosa eller busa istället.

Det var inte så jäkla lätt att ta sig fram i högsnö...



Efter Djäkneberget gick vi ned mot stan, genom parken och in i centrum. Marcus ville kolla på Game så vi gick lite i gallerian medans. Sedan gick jag till mormor och morfar och Marcus och Ayasha gick till hundrastgården som ligger alles brevid.

När jag kom tillbaks busade Aya och en Amstaff och hade jättekul :)
De fick busa kanske 10 min och sedan gick vi hemmåt igen. Nu sussar Ayasha nöjd och belåten.
Jag är alleles väderbiten och helt röd i hela ansiktet .hehe

Bus med Staffen, även om det ser ut som Aya ska slita den i stycken var så ej fallet ;)


Ridning och nytt halsband

Idag har jag varit och ridit Magdas 3åring Nisse. Han är jättego på alla sätt och tar det mesta med ro. Dock blev han lite skrämd av en gren idag då han gick för nära ett träd( styrningen är väll sisådär ;)), men lugnade sig snabbt med lite strykningar mot halsen och lugnande ord.

Idag har vi tränat på att stanna och gå fram en del, han lyssnar och vet vad som skall göras men drar gärna emot lite då man ska stanna, inte så konstigt med tanke på att han enbart är riden 2ggr, så det får ta den tid det vill, stannar han 5 meter längre bort är det fortfarande värt massor och massor av beröm. Smackningar förstår han bra och även tryck av skänkeln ( fast detta har han inte lärt sig ). Jag blir så glad av att få vara delaktig i detta projekt, och få vara med från början :) Det ger mig massor med energi !

Sedan åkte vi och tittade på när Sofie, Per och Tove tränade och Ayasha fick sitta med i ridhuset och studera. Lite läbbit när hästarna galloperade förbi eller kom allt för nära men då hade hon möjlighet att krypa intill oss och blev lugn. I slutet av träningen förstod hon att de inte skulle galoppera på henne och låg fint och slappnade av :) Stort framsteg. Dock kan hon skälla en del på dem.. Men är jag förberedd när de kommer och klappar på henne är hon tyst.

Idag fick vi hem ett nytt halsband vi beställt från MR koppel, Lila halvstryp som hon är riktigt fin i :) Hon har nästan bara gått i sele i vinter, dels för att vi har tyckt att hon ska få lite frihet ( i halsband är det att gå fint brevid husse och matte som gäller) och sedan för att vi helt enkelt inte haft nått halsband vi varit nöjda med.
Nu blir det mer träning på att gå fint i kopplet och vi ska varva koppel och sele. I selen går hon någolunda, hon drar inte men kan gå och nosa lite här och där. Det är helt ok för mig men då ska hon gå fint i halsbandet. Kommer nog få jobba lite på detta som satt fint innan vintern men gott kan behöva påminnas om.

Sedan i måndags har vi inte Assar så det finns mycket mer tid åt Ayasha och jag kan lättare planera min tid. Nästa vecka kommer han dock hit några dagar men då kommer förmodligen Ayasha tycka att det är kul, när det bara är periodvis och inte HELA tiden :)

Unghund

Tror att Aya har kommit in i en unghundsperiod sedan ett tag tillbaka. Hon har svårt att koncentrera sig och är ibland helt virrig hur man än försöker få kontakt. På promenaderna kan vi gå i ett jämnt tempo fint tills plötsigt då hon kastar sig ut i kopplet, hoppar upp i luften och tokrusar. Känns som hon är lite valp på nytt ;)

Då hon får sina ryck har vi gjort så att hon snabbt måste sätta sig, och det behövs ofta en putt på rumpan i dessa lägen så då sätter vi henne och kör ryggsäcken eller så får hon sitta på ett "vänta" ett par sekunder tills hon lugnat sig.

Mycket yyyl och gnäll har vi oxo fått höra på sista tiden. Mycket tror jag är därför att hon tycker att nått är tråkigt och protesterar. Tex i måndags var vi på långpromenad och gick på vägen hem genom stan och i galleriorna, satte oss på ett ställe och bara kollade på folk som gick förbi, en stund är hon lugnet själv men sedan tycker hon att det ska hända ngt och börjar skrika ( Ni kan ju tänka er hur det ekade i hela gallerian ;)) men skam den som ger sig.. Fick sitta där och skämmas tills hon gav sig, när hon var lugn gick vi ut.

Idag var Ayasha med i stallet och samma sak där.. Fick till en början vara lös i hela stallet men när det ramlade in mer folk ville jag ha koll på henne så band henne vid en box, där hon fick både märgben och godis att underhålla sig med. Stod och borstade hästen 2 meter ifrån henne men ändå satt hon och ylade efter mig. När hon var tyst och lugn provade jag att göra märgbenet intressantare genom att fippla lite med det, klappa lite på henne osv och så höll hon sig lugn en stund, men sedan börjas det..
- " Det är så synd om mig, som måste sitta här, helt ensam utan något att göra" Bara skrek hon ut..
Medans jag red fick hon sitta i bilen.

Nosat på peppe har hon iaf gjort och det gick toppen. Han är en supersnäll häst och väldigt lugn och Ayasha har aldrig riktigt vågat sig fram som hon gjorde idag. Han fick böja ned huvudet och nosa och hon var mest nyfiken och nosade tillbaka :)

Ayasha har börjat fälla, inte mängder men lite smått, borstar lite varje dag så slipper man få allt på golvet =)
Hon blir nog ganska ljus i sin sommarskrud skulle jag tro, då man redan märker stora färgändringar på mage och lår där hon är blivit mer grå/Brun än förut.

RSS 2.0